Voetbal, het epicentrum van de smart cities van morgen
Technologische innovaties, zoals de Mastercard KAA Gent applicatie, zorgen nu al voor een revolutie in het stadion
Nu de finale van de UEFA Champions League en het enthousiasme dat erbij hoort steeds dichterbij komt, is het duidelijk dat voetbal nog steeds mensenmassa’s aantrekt, de economie stimuleert en samenhorigheid binnen de gemeenschap vergroot. Dit wordt bevestigd door een studie van Mastercard, partner van de UEFA Champions League, die deze trend voor de komende decennia meer dan bevestigt. De nieuwe voetbalstadions, pareltjes met moderne technologie, stimuleren de lokale economieën in Europa met 585 miljoen euro. In de toekomst zal voetbal het mogelijk maken moderne infrastructuren te creëren die het stadsleven ten goede komen en steden veranderen in smart cities. Dus, hoe zal het stadion van morgen eruitzien? In België is de verandering al aan de gang. KAA Gent-fans kunnen nu in één stap hun lidkaart opladen dankzij een toepassing die in samenwerking met Mastercard werd ontwikkeld.
Nieuwe generatie stadions als drijvende kracht achter de lokale economie
Over welke sector het ook gaat, innovatie is een groeiende uitdaging en voetbal is daarop geen uitzondering. Volgens de studie in opdracht van Mastercard en opgesteld door Paul Fletcher[1], medeoprichter van de University Campus of Football Business, zal de economische en sociale impact van voetbal op de steden van morgen enorm zijn.
Door middel van deze studie, en in haar rol als sponsor van de UEFA Champions League sinds 25 jaar, wil Mastercard inzicht krijgen in de verwachte evolutie van stadions in de komende decennia om haar technologische expertise en innovatieve geest in te zetten voor smart cities.
De studie onderzocht tientallen nieuwe en toekomstige stadions in steden die deelnemen aan de UEFA Champions League en interviewde 2.000 Europeanen die in de buurt van een bestaand stadion wonen. Dit diepgaande onderzoek leidt tot een gewaagde voorspelling: smart cities met minstens 200.000 inwoners zouden tegen 2060 wel eens rond grote stadions in Europa kunnen worden gebouwd, aangedreven door de macht die voetbal heeft op de economie en de gemeenschap.
De nieuwe generatie van state-of-the-art stadions zal gelijkwaardig zijn aan een echte stad-in-stad door het aanbieden van een veelzijdige, intelligente en sterk geconnecteerde locatie. Dit stadion van de toekomst zal waarschijnlijk een hotel, een universiteit, studentenwoningen, een privé medisch centrum, een concertzaal en andere sport- of culturele voorzieningen omvatten. Het stadion zou het epicentrum van de stad worden, met een eigen intelligente vervoersinfrastructuur, scholen, ziekenhuizen en winkels en zelfs met een eigen politie.
Positief onthaal van de lokale bevolking
“Naast de toegevoegde waarde op vlak van de economie, blijkt uit de studie dat voetbal een krachtig instrument is voor de samenhang van de gemeenschap, waardoor de ontwikkeling en groei van de lokale bevolking wordt bevorderd. Hoewel grote stadions soms op protesten stuiten, toont deze studie het omgekeerde aan en voorspelt het dat deze steden van de toekomst goed ontvangen zullen worden door de lokale bevolking. Voetbal wordt gewaardeerd door miljoenen mensen. Het moet zich in het centrum van de stad bevinden, niet op ongebruikte terreinen op 15 kilometer van het centrum. Dat is volledig zinloos”, zegt Paul Fletcher, medeoprichter van de Universitaire Campus van Football Business.
Bijna een op de vijf respondenten (17%) zegt zich dankzij voetbal meer thuis te voelen in de buurt, terwijl slechts een op de tien respondenten religie niet noemt als de bron van een sterk gemeenschapsgevoel. België is hiervan een perfect voorbeeld, aangezien voetbal de taalverschillen van het land negeert en steeds meer gemeenschappen bij elkaar brengt.
Onderzoekers wijzen ook op recente successen zoals de Manchester City Football Academy, die 6.000 nieuwe woningen in de stad heeft gecreëerd en het Emirates Stadium in Arsenal, dat 3.000 woningen naar Londen heeft gebracht. Analisten benadrukten ook de uitgaven in steden die de afgelopen jaren de UEFA Champions Leaguefinale hebben georganiseerd. Het aantal transacties dat op de wedstrijddag werd geregistreerd in Londen, Milaan en Kiev was twee keer zo hoog als het jaar ervoor. In minder dan 50 jaar voorspellen studies zelfs de oprichting van de allereerste voetbalstad in Europa, gevestigd in een neutrale zone, dicht bij een luchthaven en groot genoeg om uitbreiding mogelijk te maken.
Een slimmer stadion met de Mastercard KAA Gent app
De Mastercard KAA Gent applicatie, het resultaat van een samenwerking van langer dan een jaar tussen het technologiebedrijf in de betaalsector en de voetbalclub, is een revolutie voor stadions die de economische en sociale waarde van voetbal versterkt.
Als meer dan enkel een bron van informatie voor clubnieuws (bijv. het laatste nieuws, team setup, veranderingen tijdens de wedstrijd), stelt de applicatie je in staat om je kaart op elk moment op te laden vanaf je telefoon. Dit is genoeg om wachtrijen te vermijden en fans ten volle van hun ervaring in het stadion te laten genieten.
“Mastercard wil de relatie tussen supporters en hun team verbeteren en technologie integreren in de stadions zelf. Wij zijn ervan overtuigd dat voetbal een prominente plaats zal innemen in de steden en slimme gemeenschappen van morgen. Het is aan ons om vandaag, aan de hand van wat technologie ons kan bieden, voorbereidingen te treffen voor de toekomst van deze sport. De Mastercard KAA Gent app past perfect binnen deze visie”, zegt Henri Dewaerheijd, Country Manager BeLux Mastercard.
Over de University Campus of Football Business
UCFB is een toonaangevende instelling die een wereldprimeur vertegenwoordigt op het gebied van hoger onderwijs en die universitaire graden toekent op symbolische campussen gebouwd rond de stadia van Wembley en Etihad. De UCFB heeft een vernieuwend vaardighedenprofiel ontwikkeld om werknemers in de voetbalsector toe te laten hun carrière te ontwikkelen en een verbinding te maken naar zij die hun ambitie willen voortzetten om te werken in een marktsector die wereldwijd enkele miljarden euro's vertegenwoordigt.
[1] Na 16 jaar als profvoetballer is Paul Fletcher nu een van Europa's toonaangevende stadionspecialisten. Na commercieel directeur te zijn geweest van het Wembley Stadion, was hij algemeen directeur van het Reebok Stadion in Bolton en Mc Alpine Stadium in Huddersfield.