Van Generatie Z naar Generatie E: De opkomst van de Belgische vrouwelijke ondernemersgeneratie

Een nieuwe studie1 van Mastercard bevestigt dat steeds meer vrouwen in heel Europa voor het ondernemerschap kiezen, waarbij jonge Belgische vrouwen uit Generatie Z zich onderscheiden door hun sterke ondernemerszin.

Waterloo, 5 maart 2025: De ondernemersgeest onder Belgische vrouwen blijft groeien, vooral bij de jongere generaties. Een nieuwe studie van Mastercard, gepubliceerd ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, toont aan dat één op de drie (33%) Belgische vrouwen overweegt om een eigen bedrijf te starten of te leiden, tegenover 40% in Europa. Dit percentage loopt zelfs op tot 51% bij Belgische vrouwen uit Generatie Z1.

Sterke interesse in ondernemerschap bij jonge vrouwen

Uit het onderzoek van Mastercard blijkt dat vooral de jongere generaties worden aangetrokken door het ondernemerschap: 39% van de vrouwen uit Generatie Z ziet zichzelf al als ondernemer, vergeleken met 26% van de Millennials, 20% van Generatie X en 14% van de Babyboomers.

De motivaties van Belgische vrouwen om te ondernemen zijn divers: flexibiliteit tussen werk en privéleven (45%), het realiseren van een persoonlijke droom (41%) en de wens om niet voor iemand anders te werken (38%) zijn de belangrijkste drijfveren.

Daarnaast heeft 21% van de Belgische vrouwen een bijverdienste, wat oploopt tot 43% bij vrouwen uit Generatie Z. De Europese cijfers zijn vergelijkbaar, met 26% die al een nevenactiviteit heeft en tot 52% bij de jongste generatie. Extra inkomen (55%), sparen voor een specifiek doel (26%) en het opbouwen van een financieel vangnet (21%) zijn daarbij de belangrijkste motieven.

Drempels voor vrouwelijk ondernemerschap in België

Ondanks de groeiende interesse in ondernemerschap lopen Belgische vrouwen tegen verschillende obstakels aan. Een kwart (24%) zou graag een eigen bedrijf starten, maar denkt dat dit voor hen niet haalbaar is. Dit gevoel is nog sterker bij Millennials (38%). De grootste belemmeringen zijn:

  • Angst voor mislukking (27%)
  • Onregelmatige inkomsten (26%)
  • Gebrek aan ervaring (24%)
  • Beperkte financiële middelen (24%)
  • Financieel risico door verlies van stabiel inkomen (24%)

Financiering blijft een belangrijke uitdaging voor alle generaties, waarbij 40% van de Belgische vrouwen uit Generatie Z toegang tot kapitaal als grootste struikelblok ziet.

Paloma Real, President van de West-Europese divisie bij Mastercard, zegt: "Deze studie benadrukt de indrukwekkende ondernemersgeest van vrouwen wereldwijd, vooral bij de jongere generaties. Hoewel er vooruitgang is geboekt, tonen deze resultaten aan dat er nog uitdagingen zijn. We moeten snel handelen om een ondersteunende omgeving te creëren voor alle vrouwelijke ondernemers."

De nood aan ondersteuning en opleiding

Om meer vertrouwen te krijgen en obstakels te overwinnen, geven Belgische vrouwen aan behoefte te hebben aan betere toegang tot opleidingen en mentorschap:

  • 16% wil een opleiding volgen om een businessplan te ontwikkelen.
  • 18% zou graag een zakenpartner hebben, een percentage dat stijgt tot 28% bij Generatie Z.
  • 16% denkt dat een mentor hen waardevolle steun zou bieden, oplopend tot 25% bij jongere vrouwen.

Daarnaast wil 72% van de Belgische vrouwelijke ondernemers meer leren over cybersecurity en het beschermen van hun bedrijf.

Laurie Delrue, Hoofd Vrouwelijk Ondernemerschap bij Réseau Entreprendre in Brussel, vertelt: "We zien nog steeds ongelijkheid onder onze meer gevestigde leden (slechts 18% vrouwen), maar de trend is positiever bij jongere ondernemers, waar de mix toeneemt tot boven de 25%. In ons Impact-programma hebben we zelfs de pariteit bereikt, wat bewijst dat vrouwen zich bijzonder inzetten voor maatschappelijke en milieugerichte projecten. Dit jaar streven we naar 30% vrouwelijke ondernemers en zetten we ons in om hen te ondersteunen, onder meer via speciale evenementen, om belangrijke thema’s zoals toegang tot financiering te bespreken."

1 De verschillende generaties worden gewoonlijk gedefinieerd aan de hand van specifieke periodes. Babyboomers zijn degenen die geboren zijn tussen 1946 en 1964, gevolgd door Generatie X, geboren tussen 1965 en 1980. Generatie Y, ook wel bekend als Millennials, verwijst naar degenen die geboren zijn tussen 1981 en 1996, terwijl Generatie Z degenen omvat die geboren zijn tussen 1997 en 2012. Deze veelgebruikte classificaties zijn met name gebaseerd op onderzoeken van Deloitte, dat generatieverschillen en hun impact op de samenleving en de wereld van werk analyseert (Deloitte Global Gen Z & Millennial Survey 2024).www2.deloitte.com

1 De studie werd uitgevoerd in opdracht van Mastercard door het onafhankelijke onderzoeksbureau Opinium tussen 16 december 2024 en 3 januari 2025, via een kwantitatieve online enquête in 41 landen in Europa (inclusief België), Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Azië-Pacific, het Midden-Oosten en Afrika. De enquête omvatte 42.500 mensen uit de algemene bevolking (waaronder 21.000 in Europa en 1.000 in België), waaronder 4.300 ondernemers (waaronder 1.830 in Europa en 70 in België).

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mastercard Belux

Mastercard is een wereldwijd technologiebedrijf in de betalingssector. Onze missie is het verbinden en aandrijven van een inclusieve, digitale economie die iedereen, overal ten goede komt door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Met behulp van veilige gegevens en netwerken, partnerschappen en passie helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven hun grootste potentieel te realiseren. Met connecties in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld die priceless mogelijkheden biedt voor iedereen.