Mastercard kondigt eerste Europese Cyber Resilience Centre aan
Het Europese Cyber Resilience Centre van Mastercard zal partners en sectororganisaties verenigen om het pad naar enterprise resiliency te effenen
Mastercard kondigde vandaag aan dat zijn eerste Europese Cyber Resilience Centre in opbouw is. Het supermoderne cyber- en beveiligingscentrum moet de samenwerking bevorderen tussen de publieke en de private sector enerzijds en de regelgevende instanties anderzijds om bedrijven die in Europa zijn gevestigd nog veerkrachtiger te maken.
Het centrum wordt ondergebracht op de Europese hoofdzetel van Mastercard in Waterloo en is het eerste in zijn soort buiten Noord-Amerika waar de onderneming in investeerde. Het is het beste bewijs dat Mastercard vastberaden is om bedreigingen aan te pakken die als een donkere wolk boven het Europese betalingssysteem hangen, en waar dus ook financiële instellingen en fintechs aan blootgesteld kunnen worden. Het wereldwijde netwerk van Mastercard zal een uitgebreid aanbod aan talent afleveren, die vanuit dit regionale cyberbeveiligingscentrum zal opereren. Het Europese Cyber Resilience Centre van Mastercard zal samenwerken met diverse nationale cyberintelligentiediensten, sectororganisaties, wetshandhavingsinstanties en centrale banken over heel Europa, zoals ECB, ECCFI, Europol, FS-ISAC, Interpol, NBB en de Britse NCA en NCSC[1]. Dat moet bedrijven beter wapenen tegen internationale cybercriminaliteit en meer algemene beveiligingsbedreigingen. In het centrum zullen experten in cyberbeveiliging én fysieke beveiliging naast elkaar werken.
"Financiële diensten zullen altijd bovenaan op het lijstje met mogelijke doelwitten van hackers blijven staan, omdat we zo vreselijk veel klant- en identificatiegegevens verwerken", zegt Javier Perez, president Mastercard Europe. "Ons Europese Cyber Resilience Centre bevordert de samenwerking tussen de grootste organisaties, wat zowel bedrijven als particulieren een veilig gevoel moet geven wanneer ze online informatie delen."
Het Cyber Resilience Center zal de communicatielijnen gevoelig inkorten, zowel tussen Mastercard-teams onderling als extern met klanten, partners en stakeholders. De concrete gevolgen? Naleving van alle privacywetten wereldwijd en snellere reactietijden en een meer efficiënte afhandeling in geval van gebeurtenissen met een wereldwijde impact, natuurrampen, serviceonderbrekingen en beveiligingsinbreuken. Zo zal het centrum Mastercard in staat stellen om nauw samen te werken met wetshandhavingsinstanties en klanten in de regio om de uitwisseling van informatie te bespoedigen en voorop te gaan in de gezamenlijke strijd tegen cybercriminaliteit. Bovendien zullen de grootste wetshandhavingsinstanties en beleidsmakers van Europa dankzij dit centrum hun kennis verder kunnen uitdiepen en hun best practices efficiënter met elkaar delen.
"Niets is belangrijker dan de beveiliging en privacy van de gegevens van onze klanten. Fraudeurs en hackers kennen grenzen noch nationaliteiten, zodat we nooit kunnen voorspellen van waar ze zullen toeslaan. Alleen als we met alle partijen samenwerken, kunnen we met Europa vooropgaan in de strijd om onze bedrijven veerkrachtiger te maken", aldus Perez. "Het opzet van dit nieuwe centrum is om onze wereldwijde medewerkers en partners op één lijn te krijgen en ze aan te sporen om voortdurend te speuren naar best practices voor ons en onze klanten."
Mastercard is actief in ruim 210 landen en gebieden en is vastberaden om zichzelf, zijn klanten en kaarthouders te beschermen, waar ook ter wereld. Met het Europese Cyber Resilience Centre onderstreept Mastercard eens te meer zijn engagement tegenover de Europese markt. Mastercard opent dit voorjaar een voorlopig centrum. Verwacht wordt dat het officiële centrum in 2021 volledig operationeel zal zijn.
[1] ECB (Europese Centrale Bank), ECCFI (European Cyber Crime and Fraud Investigators), FS-ISAC (Financial Services Information and Analysis Center), NBB (Nationale Bank van België), NCA (National Crime Agency) en NCSC (National Cyber Security Center)