Belgen in de keuken: 5 (nieuwe) gewoontes ontcijferd door Mastercard

Een nieuw europees onderzoek van Mastercard toont aan dat culinaire pleziertjes de enige onverbrekelijke band zijn tijdens de pandemie. Velen hebben comfort kunnen vinden in het koken en het genieten van lekker eten! Voor anderen was de pandemie het perfecte moment om ander koopgedrag ui te testen.

Waterloo, 17 Maart – Uit een nieuwe enquête van Mastercard blijkt vandaag dat de meeste Europeanen troost hebben gevonden in hun lievelingsgerechten tijdens de lockdown. Twee derde (58%) heeft de laatste paar maanden dan ook zijn kookkunsten verbeterd, met inspiratie van de tv, streamingdiensten en sociale media (47%). De maatregelen als gevolg van de pandemie hebben ook een invloed gehad op hoe en waar de consumenten hun aankopen deden. Ook was er een algemene stijging van de uitgaven voor tafelgenot; namelijk kookgerei, receptenboeken, servies, kaarsen enz. Voor de Belgen wordt de studie in 5 luiken ontcijferd. ​ ​

1. We koken beter en eten gezonder

Bijna één op twee Belgen (46%) geeft toe dat hun kookvaardigheden zijn verbeterd tijdens de lockdown. De toegenomen tijd die ze in de keuken doorbrengen heeft er ook aan bijgedragen dat 48% van hen een gezonder leven willen leiden. De bewustwording van de kilo's opgedaan tijdens de eerste lockdown is zeker één van de mogelijke verklaringen voor het veranderde gedrag.

2. We bestellen meer online maar blijven over het algemeen trouw aan onze lokale supermarkten

De lockdownbeperkingen hebben de manier waarop de Belgen hun boodschappen doen veranderd, maar ook waar ze deze doen. Één op de vier Belgen (28%) heeft het afgelopen jaar voor het eerst online boodschappen gedaan en één op de drie (30%) denkt dat ook nadat de maatregelen versoepelen te blijven doen. De meerderheid van de Belgen (73%) heeft echter een voorkeur voor fysieke verkooppunten en blijft trouw aan zijn buurtwinkel.

3. Online geven we meer uit aan verschillende producten

Een op de vier Belgen (28%) gaf aan meer geld uit te geven bij het online winkelen en dit omwille van de impulsaankoop van verschillende voedselproducten en ingrediënten. De uitgaven gelinkt aan kookplezier zitten ook voor de Belgen in de lift zoals: keukenmateriaal (potten, pannen, enz.), dat met bijna 40% is gestegen; receptenboeken (+15%); servies (+20%); kaarsen (+38%); enz. ​

4. Tafelgenot = familiegenot

Het afgelopen jaar heeft ook het "tafelgenot thuis" een nieuwe impuls gekregen. Bijna de helft van de Belgen (43%) zegt dat maaltijden een manier zijn om quality time door te brengen met geliefden en 67% zegt dat dit ritueel van samenkomen rond de tafel waarschijnlijk zal blijven eenmaal er terug meer kan. Slechts één vijfde van de Belgen (20%) heeft weleens een virtueel diner georganiseerd via zoom of Facetime. ​

5. Laat me je bord zien, en ik vertel je wie je bent... 

Als we de inhoud van onze borden analyseren, blijkt uit de enquête dat het favoriete gerecht van de Belg, niet verrassend, nog steeds de friet is... En over het geheel genomen is elk land ter wereld trouw gebleven aan zijn populairste culinaire tradities :

  • Frankrijk : pannenkoeken
  • Italië : spaghetti alla Carbonara
  • Duitsland : Rindsrouladen (rundvleesgerecht)
  • Spanje : tortilla
  • Nederland : Stamppot
  • Verenigd Koninkrijk en Ierland : geroosterd vlees (roasted dinner)
  • Polen : Naleśniki (een soort lokale pannenkoek)
  • Rusland : Kotleti (Russische bolletjes)
  • Oekraïne : Borscht
  • Turkije : Köfte
  • Hongarije : Palacsinta
  • Roemenïe : Mămăligă
  • Portugal : Bacalhau a bras
  • Suède : Kottbullar (hun beroemde balletjes !)
  • Tsjechische Republiek: Guláš
  • Oostenrijk : Wiener Schnitzel
  • Slowakije : Kapustnica

"Het zijn uitdagende 12 maanden geweest, maar het is geruststellend om positieve trends te zien ontstaan in de culinaire gewoonten", besluit Jonathan Romain, Marketing en Communicatie Directeur Mastercard Belux. "De centrale rol van Mastercard rol is om mensen te verbinden met de dingen die hen plezier brengen, of dat nu is via onze partnerships, het aanbieden van unieke ervaringen of het bieden van handige, veilige en betrouwbare manieren van betalen bij het winkelen is."

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Mastercard Belux

Mastercard is een wereldwijd technologiebedrijf in de betalingssector. Onze missie is het verbinden en aandrijven van een inclusieve, digitale economie die iedereen, overal ten goede komt door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Met behulp van veilige gegevens en netwerken, partnerschappen en passie helpen onze innovaties en oplossingen individuen, financiële instellingen, overheden en bedrijven hun grootste potentieel te realiseren. Met connecties in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld die priceless mogelijkheden biedt voor iedereen.