Belgen geven steeds meer geld uit met Valentijn

Geliefden geven elkaar nog altijd graag een cadeau voor Valentijn, maar samen iets leuks doen is nog populairder

Valentijnsdag heeft de laatste jaren zo te zien niets aan populariteit ingeboet bij de Belgen, integendeel. Vergeleken bij 2015 geven geliefden gemiddeld 11% meer uit om hun partner te verwennen, en in aanloop naar 14 februari noteren we 36% meer transacties. Hoewel het budget in stijgende lijn zit, blijft de bestemming van deze 'sentimentele' uitgaven al enkele jaren stabiel: consumenten investeren liever in ervaringen dan in tastbare zaken.

Elk jaar doet Mastercard onderzoek naar de uitgaven voor Valentijn wereldwijd. Daarbij worden alle betalingen met krediet- en debetkaarten en voorafbetalingen van de drie afgelopen valentijnperiodes (11-14 februari 2015-2017) onder de loep genomen en gebundeld in de 'Mastercard Love Index'. Dat levert een compleet beeld op van hoeveel er wereldwijd wordt uitgegeven voor Valentijn, welke bedragen we aan onze partner besteden en wat we kopen.

 

Romantische beleving: een restaurantbezoek veruit favoriete activiteit

Globaal gezien werd tussen 2015 en 2017 in Europa 19% meer uitgegeven tijdens de valentijnsperiode. Alleen in de regio Azië-Pacific is die stijging nog significanter (22%). Uit de 'Mastercard Love Index' blijkt trouwens dat de 'experience economy' in de lift zit. Je wordt duidelijk gelukkiger van samen duurzame herinneringen te creëren - die je op sociale media kunt delen - dan van elkaar 'roerende goederen' te kopen.

Geheel in de lijn van de resultaten van de afgelopen jaren richten we cupido's pijlen vooral op de maag van onze partner. Een avondje samen op restaurant voert het klassement aan met 62% van de uitgaven en 74% van de transacties in 2017. Een andere formule die in toenemende mate aanslaat, is je teerbeminde meenemen naar andere oorden (met het vliegtuig of met de trein). Het aantal transacties voor reizen is in 2017 met 67% gestegen en maakt nu 15% uit van alle uitgaven in de meest romantische periode van het jaar. Daarbij hoort natuurlijk een gezellig hotelletje, goed voor nog eens 15% van de uitgaven.

 

Sieraden verliezen terrein... maar bloemen zijn aan een comeback bezig!

Lekker tafelen en reizen mogen dan de populairste sentimentele uitgaven zijn, in onze contreien lijken koppels toch vooral voor traditie te kiezen. Ze blijven elkaar namelijk bloemen sturen en die trend blijft met de jaren toenemen. In 2017 hebben Belgen 24% meer uitgegeven aan bloemen dan in 2015 en die stijging komt overeen met 35% extra transacties. Kortom, de romantische symbolen van weleer liggen hen nog steeds nauw aan het hart. Al vormen sieraden daarop een uitzondering. Belgen investeren niet graag in dure juwelen in de valentijnperiode. Het aantal transacties voor de aankoop van sieraden mag dan de afgelopen jaren met 3% gestegen, zijn, het totale bedrag dat consumenten daaraan uitgaven, is met 21% gedaald.

'Er zit nog lang geen sleet op de traditie om je geliefde te verwennen met Valentijn. Hoewel de traditionele cadeaus nog steeds goed scoren, blijkt uit onze gegevens dat koppels tegenwoordig toch de voorkeur geven aan samen iets leuks doen. Contactloze betalingen zijn praktisch en maken het leven makkelijk. Het is voor ons leuk om te zien hoe mensen over de hele wereld die technologie omarmen. Onze Mastercard Love Index, die al aan zijn derde editie toe is - geeft een overzicht van de wereldwijde en regionale trends. Deze studie stellen we ter beschikking van handelaars omdat dat voor hen een kostbare bron van informatie is over het gedrag van consumenten tijdens de meest romantische periode van het jaar,' aldus Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux.

 

Geliefden kopen met Valentijn steeds meer online

Online winkelen, vaak populair tijdens de feestdagen, wint aan populariteit op Valentijnsdag. Het aantal e-commerce-transacties is tussen 2015 en 2017 met weliswaar 632% gestegen. Dit type aankoop lijkt de gewoonten van kopers te veranderen, die hun geschenken steeds vaker op voorhand en thuis zullen kopen. Een derde (30%) van de Valentijnsdagaankopen in België wordt op 11 februari aangekocht (wereldwijd zijn dat 48,8 miljoen transacties over de afgelopen drie jaar) en concurreert met de 32% transacties die altijd op Valentijnsdag zelf gebeuren.

Tot slot is de contactloze technologie - ideaal om gênante momenten te vermijden wanneer de rekening wordt gepresenteerd – en wint deze ook wereldwijd aan terrein, met een spectaculaire stijging van de waarde van de transacties (+ 311%) en het aantal transacties (+ 203%) tegenover 2015.

 

Samenvatting van het koopgedrag van consumenten over de hele wereld, per regio

BELANGRIJKSTE UITGAVENPATRONEN PER REGIO TIJDENS DE VALENTIJNSPERIODE, VAN 2015 TOT 2017

Verenigde Staten

 • Het aantal transacties voor online aankopen in de periode rond Valentijn is met 106% gestegen.
 • Het aantal contactloze transacties is met 663% gestegen en de waarde van deze transacties met 601%.

Zuid-Amerika en de Caraïben

 

 

 

 • Het aantal transacties voor online aankopen is met 327% gestegen.
 • Het aantal transacties voor bloemen is met 28% gestegen. We zien een vergelijkbare trend wat sieraden betreft: de transacties zijn met 6% gestegen, maar de uitgaven bleven 57% onder het niveau van 2015.
 • Het aandeel van uitgaven in hotels is met 29% gedaald: in 2017 vertegenwoordigden die nog maar 18% van alle uitgaven en 8% van de transacties.
 • Het aantal transacties voor transport (trein/vliegtuig) is in 2017 met 27% gestegen en maakt voortaan 8% uit van alle uitgaven in de meest romantische periode van het jaar.

Europa

 

 

 

 • De zogenaamde sentimentele uitgaven zijn sinds 2015 met 19% gestegen, wat overeenkomt met 39% extra transacties.
 • Het aantal transacties voor transport (trein/vliegtuig) is in 2017 met 38% gestegen en maakt nu 31% uit van alle uitgaven.
 • Het aandeel van uitgaven voor diners op restaurant is stabiel gebleven: die vertegenwoordigden in 2017 zo'n 29% van de uitgaven en 35% van de transacties.
 • De bedragen die worden gespendeerd aan bloemen zijn met 29% gestegen tegenover 2015, terwijl het aantal transacties in deze categorie met maar liefst 48% omhoog is gegaan. De sieradensector zit in de hoek waar de klappen vallen: een daling van de uitgaven met 5% ondanks een stijging van de transacties met 15% tegenover 2015.

Midden-oosten

 

 

 • Mensen plannen graag vooruit: het merendeel (29%) van de valentijnsaankopen gaat al op 11 februari over de toonbank (620.000 transacties op 11 februari de afgelopen 3 jaar).
 • Het aandeel van uitgaven in hotels is eveneens stabiel gebleven de afgelopen 3 jaar: die vertegenwoordigden in 2017 zo'n 41% van de uitgaven en 21% van de transacties.
 • De bedragen die worden gespendeerd aan bloemen zijn met 96% gestegen tegenover 2015, terwijl het aantal transacties in deze categorie met maar liefst 71% omhoog is gegaan.

Azië-Pacific

 

 

 

 • De sentimentele uitgaven zijn sinds 2015 met 22% gestegen, wat overeenkomt met 74% extra transacties.
 • Het aantal transacties voor online aankopen is met 30% gestegen.
 • Mensen plannen graag vooruit: het merendeel (28%) van de valentijnaankopen gaat al op 11 februari over de toonbank (4,6 miljoen transacties op 11 februari).
 • Het aantal transacties voor transport (trein/vliegtuig) is in 2017 met 17% gestegen en maakt nu 21% uit van alle uitgaven in de meest romantische periode van het jaar.
 • Het aantal contactloze transacties is met 46% gestegen en de waarde van deze transacties met 166%.
 • De bedragen die worden gespendeerd aan bloemen zijn met 39% gestegen tegenover 2015, terwijl het aantal transacties in deze categorie met maar liefst 61% omhoog is gegaan. De sieradensector zag zijn omzet met 21% stijgen in de valentijnperiode, goed voor een stijging van de transacties met 58% tegenover 2015.

Canada

 • Het aantal transacties voor transport (trein/vliegtuig) is in 2017 met 27% gestegen en maakt nu 33% uit van alle uitgaven.
 • Het aantal contactloze transacties is met 96% gestegen tegenover 2015 en de waarde van deze transacties met 206%.
 • Canada zag het aantal transacties voor online aankopen met 216% stijgen tijdens deze periode.
 • Canadezen plannen graag vooruit: het merendeel (30%) van de valentijnaankopen gaat al op 11 februari over de toonbank (1,6 miljoen transacties op 11 februari).

 

 

-EINDE -

 

Over Mastercard:

Mastercard (NYSE: MA), http://www.Mastercard.com/, is een technologiebedrijf in de wereldwijde betaalsector.  We beschikken over ’s werelds snelste netwerk voor de verwerking van betalingen, waar consumenten, financiële instellingen, handelaars, overheden en bedrijven in meer dan 210 landen deel van uitmaken.  Dankzij de producten en oplossingen van MasterCard zijn dagelijkse commerciële activiteiten, zoals winkelen, reizen, een bedrijf runnen en financiën beheren, makkelijker, veiliger en doeltreffender voor iedereen. Volg ons op Twitter: @MastercardNL, @MastercardNews, neem deel aan discussies op de BeyondTheTransaction Blog en abonneer u op het recentste nieuws van The Global Engagement Bureau of Het Engagement Bureau in het Nederlands.

Contacteer ons
Amandine Servotte Strategic Planner, Ketchum Brussels
Amandine Servotte Strategic Planner, Ketchum Brussels
Over Mastercard Belux

Mastercard is een wereldwijd technologiebedrijf in de betaalsector. Onze missie is het verbinden en stimuleren van een inclusieve, digitale economie, waar iedereen, overal voordeel uit haalt door transacties veilig, eenvoudig, slim en toegankelijk te maken. Met behulp van veilige data en netwerken, partnerschappen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen consumenten, financiële instellingen, overheden en bedrijven om hun grootste potentieel te realiseren. Onze degelijkheidsquotiënt (decency quotient of DC) is de drijvende kracht achter onze cultuur en alles dat we binnen en buiten ons bedrijf doen. Met connecties in meer dan 210 landen en gebieden, bouwen we aan een duurzame wereld die ontbetaalbare mogelijkheden voor iedereen mogelijk maakt.

Volg ons op Twitter om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws : @MastercardBE_NL.